شار یا جریان نوری مطابق منحنی حساسیت چشم انسان، تنها بخشی از تشعشعات الکترومغناطیسی یک منبع نور برای ما قابلرؤیت است.
به این بخش از تشعشعات الکترومغناطیسی که از منبع نور خار ج شده است شار (جریان) نوری گفته میشود و واحد اندازهگیری آن لومن (Lm ) است.
نور قسمتی از طیف های الکترومغناطیسی با محدوده طول موجی بین 380 و 780 نانومتر است.
چشم انسان توان دریافت و تشخیص آن را دارد.
در طول روز و به علت وجود نور فراوان، چشم انسان قدرت بیشتری برای تشخیص رنگ ها دارد.
با این حال ،شب ها ،چنانچه نور کافی نباشد چشم نمی تواند رنگ اجسام را به درستی تشخیص دهد.
فلیکر (flicker) یا چشمک زدن نور پدیدهای است که به سوسو زدن نور لامپ و تغییرات خیلی سریع در میزان شدت روشنایی اطلاق میشود که بسته به فرکانس آن ممکن است به صورت بصری قابل تشخیص باشد یا نباشد.
در موارد استثنایی Flicker تا فرکانس تقریبی ۸۰ هرتز توسط چشم انسان قابل شناسایی است و این فرکانس اصطلاحا فرکانس ترکیب نامیده می شود
Flicker قابل درک توسط چشم انسان می تواند برای ناظر یک تجربه ناراحت کننده را به وجود بیاورد. وباعث میشود فرد زیر نور لامپ احساس نارضایتی کند.
عامل اصلی این پدیده نوسان ولتاژاست.
به طور کلی طول عمر ال ای دی به صورت چشم گیری از لامپهای رشته ای و فلورسنت و اچ آی دی بیشتر است.
با طول عمری بیش از ۵۰۰۰۰ ساعت و با وجود اینکه یک ال ای دی تمام نمیشود طول عمر محصول به وسیله ی استهلاک لومن اندازه گیری می شود.
استاندارد جامعه ی مهندسین روشنایی برای اندازه گیری طول عمر یک ال ای دی نقطه ای است که ال ای دی به استهلاک ۳۰% درصدی برسد.
توجه کنید که توان ۱۰۰۰۰۰ ساعته برای یک لامپ لزوما به معنای طول عمر ۱۰۰۰۰۰ ساعته نیست بلکه طول عمر ال ای دی هنگامی مشخص می شود که لامپ به استهلاک ۳۰% درصدی برسد.
در ۱۰۰۰۰۰ ساعت هم ال ای دی هنوز کار میکند اما با روشنایی و لومن کمتر
CRI توانایی ارائه و تفکیک رنگها تعریف شده است. بهترین منبع نور، نوری است که نزدیکترین به نور خورشید باشد تا بهترین تفکیک را دارا باشد.
نوری که CRI بیشتر از ۹۰ باشد مناسب است و میتواند کیفیت مناسبی را به ارمغان آورد.
COB
در این تکنولوژی که برای نصب ال ای دی بر روی مدار چاپی مورد استفاده قرار می گیرد قسمت های مختلفی مانند سیم ارتباطی، مدار و لایه ی فلوئورسنتی در مدار چاپی ساخته می شوند. در واقع تمامی اجزا بر روی مدار چاپی ساخته می شوند و هیچ قطعه ای از قبل ساخته شده نمی باشد. همچنین در سی او بی تمامی قطعه ها و اجزا در یک لایه ی پوششی قرار می گیرند تا به واسطه ی آن در معرض آلودگی کمتری قرار گرفته و به همین جهت نیز آسیب کمتری می بینند. خب تا اینچا توضیح دادیم که cob چیست میرویم سراغ اس ام دی چیست.
SMD
همان طور که گفته شد ال ای دی هایی که با تکنولوژی اس ام دی نصب شده اند متفاوت از سی او بی می باشند. همان طور که در بخش قبل گفته شد در تکنولوژی سی او بی تمامی قطعات بر روی مدار چاپی ساخته می شوند اما در تکنولوژی اس ام دی دقیقا عکس این قضیه جریان دارد. به این صورت که تمامی قطعات از قبل ساخته شده اند و با استفاده از لحیم کاری بر روی مدار چاپی وصل می شوند.بوردهای تکنولوژی SMD ضخامت کمی دارند و به همین دلیل نیز به راحتی می توان با استفاده از چسب، آن ها را بر روی بورد قرار داد. در اس ام دی ها نسبت به روش دیگر نصب ال ای دی، نیاز به هیت سینک بزرگ تری داریم که علت آن نیز نحوه ی عملکرد این قطعه می باشد. در اس ام دی از هیچ سوراخی بر روی بورد استفاده نمی کنیم و تنها با استفاده از لحیم کاری اقدام به ساخت قطعه می نماییم.
LED درواقع از حروف اول عبارت Light Emitting Diodeتشکیل است که عبارت است از دیودی که با تحریک توسط اعمال ولتاژ در یک جهت خاص، از خود نور ساطع میکند.
به LED ، دیود نور گسیل یا دیود نور افشان نیز گفته میشود.
LED ها از نیمه هادی ها تشکیل شده اند که با توجه به میزان شکاف انرژی آنها، نوری با طول موج معینی از خود ساطع می کنند.
با تغییر ترکیبات مواد تشکیل دهنده یا با تغییر میزان سهم هریک از ترکیبات مذکور، میتوان فرکانس نور ساطع شده را مدیریت کرد.
ال ای دی برتری های زیادی را برای صنعت روشنایی به ارمغان آورده، از قبیل بازده بالا و عمر زیاد و با عمر حتی مفیدتر نسبت به سایر منابع روشنایی، نیاز به نگهداری و رسیدگی تا حد زیادی کاسته شده؛ این امر باعث جلوگیری از اتلاف انرژی، نگهداری و ثبات زیست محیطی است. همینطور این پتانسیل را دارند که کنترل اپتیکال بالاتری را ارایه دهند و حتی قابلیت کلید خوردن نامحدود و روشن شدن آنی آنها و تنظیم میزان نور، کمتر شدن استهلاک لومن و به حداقل رسیدن هزینه و وقت از ویژگی های منحصربفرد آنهاست